Het Kameleondorp

| Algemeen | Bezoekers en activiteiten | Geschiedenis | Terherne |

De relatie in het begin tussen Hotze/kluitman en Terherne  
Het begon allemaal met de Kinderboekenweek van 1980, de kinderen van de basisschool uit Terherne kozen de Kameleonboeken uit als mooiste kinderboeken. 

Bij de school, It Kampke, besloten ze om Hotze de Roos uit te nodigen om hem een prijs te geven, de “Sulveren Pinne”. Toen ze hem hadden uitgenodigd kwamen Hotze en de directeur van Kluitman, de heer Gerlah naar Terherne. Ze zijn toen de hele dag in Terherne geweest en heeft Hotze de zilveren pen in ontvangst genomen. Hotze en de kinderen van de school hielden nog altijd contact. In 1981 gingen de kinderen van de school naar uitgeverij Kluitman, zij kregen een rondleiding, gebak en een rondvaart op het Alkmaardermeer en mochten na afloop een boek van de uitgeverij uitzoeken. 

Later in 1991 overleed Hotze.

In 1993 kwamen 2 Rotterdammers en de Zeeuwse scouts naar Terherne Zij hadden op heel veel plaatsen rond de Friese meren naar het perfecte kameleondorp gezocht, zij kwamen uiteindelijk in Terherne uit. Dat was volgens hen wel het meest perfecte Kameleondorp. 

In 1994 richtten een aantal mensen uit Terherne de stichting; vrienden van de Kameleon op, (o.a. Jan Stedenhouder de directeur van het Kameleondorp). Ook de Kameleon stond voor het eerst in de Hiswa in Amsterdam. De eerste rondvaarten gingen vanuit het oude botenstation (bij de brug in het dorp). Met de Zeeuwse kameleon. 

Dan in 1995 ontworp meneer Reitsma een bouwtekening van een Kameleon. Henk Postma liet daarna de Kameleon bouwen door jachtwerf de Wit in Akkrum. Henk Postma was toen bestuurslid van de Stichting en watersportondernemer in Terherne.Stichting vrienden van de kameleon kreeg daarna een praam van de gemeente en de Kameleon duwde deze bij de rondvaarten over het meer. 

In 1996 koopt de stichting ‘Vrienden van de Kameleon’ van de heer van Benthem in de Terhernster Poelen een eiland, dat word omgebouwd tot een Kameleoneiland. De stichting huurt de boerderij (nu de kameleon boerderij) van meneer Postma. Daar werden een Kameleonmuseum en de smederij ingericht. 

Weer later in 1997 worden de defintieve smederij en het Kameleonmuseum gebouwd. Kluitman koopt de boerderij en een gebouw bij de brug in Terherne, dat word omgebouwd tot Kameleon botenstation.Er word ook een Kameleon CV opgericht. Die gaat nu alles exploiteren. Daarin doen de Stichting vrienden van de Kameleon, de Hotze de Roos Stichting, Foeke Zeilstra en Kluitman mee. 

1998/1999 de boerderij wordt verder afgebouwd tot een echt Kameleondorp.

In 2000 doet Terherne meede dorpsvernieuwingwedstrijd. Ze winnen de eerste prijs en doen mee aan de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Daar worden ze tweede! Tijdens dat jaar wordt het dorp ook helemaal veranderd en aangepast aan het Kameleon-thema. 

In 2007 is Kameleondorp overgenomen door Grootzand BV van de Groninger ondernemer Wibo Anema. Samen met de Hotze de Roos Stichting zijn ze eigenaar van het Kameleondorp. 

De Stichting vrienden van de Kameleon ondersteunt dit dorp en heeft daarvoor Vrienden, Schippers( een soort donateurs), vrijwilligers en de Gemeenteraad van Lenten.